RENNEND ONTDEKKEN EN ONTDEKKEND RENNEN

daphnebouman Avatar

WAAROM HARDLOPEN DE IDEALE MANIER IS OM JE OMGEVING BETER TE LEREN KENNEN.

Ik houd van steden ontdekken, van wandelen zonder doel waarbij ik mij laat verwonderen door al het moois wat de omgeving te bieden heeft op het gebied van architectuur, geschiedenis, natuur en cultuur. Daarnaast is mijn grootste hobby hardlopen. Als fervent hardloopster en stedenliefhebster combineer ik deze passies graag. Voor mij is hardlopen dé manier om mijn omgeving te ontdekken. Door tijdens het rennen om mij heen te kijken, ontdek ik leuke straatjes, winkeltjes en leer ik mijn omgeving beter kennen. Hardlopen geeft een gevoel van vrijheid en mentaal is het heel ontspannend; het is heerlijk om buiten te zijn en even iets helemaal voor jezelf te doen. Bovendien is het een uitdaging om steeds langer of sneller te rennen. Hardlopen is een laagdrempelig sport, iedereen op ieder niveau kan het en je kunt het op ieder moment van de dag doen en waar je maar wilt! Hieronder zet ik uiteen waarom hardlopen de fijnste manier is om een stad te ontdekken.

Afbeelding 2: Aan de start bij een hardloopevenement, 2019.

RUN THE STREETS

Drie jaar geleden verhuisde ik voor mijn studie een half jaar naar Stockholm. Een nieuwe stad leren kennen; wat zijn de leuke wijken, de mooie wandelroutes en waar vind ik de leuke restaurantjes in deze uitgestrekte stad; waar moet ik beginnen dacht ik?! Na wat gewandeld te hebben door het centrum, besloot ik om mijn renschoenen aan te trekken en de stad al hardlopend te gaan bekijken. In eerst instantie was het spannend om routes te rennen waar ik nog nooit eerder was geweest. Ik vroeg mij af in welke wijk ik terecht kwam als ik deze afslag nam, of ik wist niet precies hoe lang de route zou worden als ik de andere afslag nam. Hardlopen geeft een gevoel van vrijheid en van avontuur. Al snel leerde ik de stad en de straatjes beter kennen en wist ik de mooiste routes te vinden. Ik vond prachtige paadjes langs het water waar ik anders waarschijnlijk nooit was gekomen, omdat ze te ver weg lagen om te wandelen en onbereikbaar waren voor fietsers.

Hardlopend kijk ik anders naar mijn omgeving, ik neem de tijd om dingen om mij heen in mij op te nemen zoals bijzondere ornamenten op gebouwen of juist schattige babyeentjes in de rivier langs het pad. Het voordeel van hardlopen is dat je minder bezig hoeft te zijn met het verkeer dan wanneer je aan het fietsen bent, je hebt meer tijd om de omgeving te bestuderen. Bovendien, zit je tijdens het hardlopen niet met je neus in de telefoon of een boek. Hardlopen laat je op een andere manier naar de stad kijken, je bent bewuster van je omgeving dan wanneer je aan het forenzen bent.

Ook in de stad waar je al jaren woont valt nog veel te ontdekken. Door hardlopend je woonplaats door te gaan, ontdek je nieuwe routes en kijk je op een andere manier naar de omgeving dan wanneer je op de fiets of in de auto zit. In een korte tijd zie je veel, in vergelijking met wandelen, waardoor je al scannend de omgeving beter leert kennen. Neem tijdens het rennen een keer een andere route dan je fietsend zou doen en wie weet wat voor moois je tegen komt. Je kunt nieuwe plekken ontdekken. Misschien ren je wel net langs een leuk restaurantje langs het water, waar je vervolgens jezelf een weekje later vindt, genietend van een heerlijke maaltijd. Hier was je misschien nooit gekomen als je al rennend hier niet was langsgekomen.

SIGHT RUNNING

Bij het schrijven van dit artikel kwam ik erachter dat aan ‘rennend steden ontdekken’ ook een term verbonden is: sight running. Er bestaan zelf sightseeing running tours. Ook in Nederlandse steden bestaande er betaalde (toeristische) tours waaraan je kunt deelnemen. Met deze tours ga je al hardlopend langs bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Er zijn ook apps zoals de ‘Runnin City’app (runnincity.world, 2019) waarbij door middel van GPS langs een parcours wordt geleid. Wanneer je een bezienswaardigheid bereikt geeft de audiogids informatie over de gepasseerde plekken. In Amsterdam zijn met deze app verschillende routes beschikbaar van 5 tot 15 kilometer. Deze sightrunning apps zijn ook een leuke en makkelijke manier om nieuwe steden te ontdekken op vakanties; het zorgt ervoor dat je tijdens het rennen niet steeds op de kaart hoeft te kijken voor een route (Sightrun.com, 2019). Daarnaast zijn evenementen zoals Urban Trails een leuke manier om steden te ontdekken. Tijdens deze dagen worden de deelnemers geleid door grote gebouwen die normaal gesproken niet altijd toegankelijk zijn voor publiek (Urbantrailseries, 2019).

Afbeelding 3: Sight running in Munchen (Muenchensightrunning 2019)

Ik raad iedereen aan om hardlopend je omgeving te ontdekken en te bekijken. Het is een heerlijke manier om meer buiten te zijn en bovendien ontdek je allerlei nieuwe routes en plekjes. Hardlopen is een gezonde, leuke, ontspannende en laagdrempelige manier om je woonplaats beter te leren kennen. Trek je renschoenen aan, stap de deur uit en geniet van de omgeving! Just do it!

Afbeelding 4: Hardlopen in Utrecht

BRONNEN

Metro UK (2018) Why running is the best way to explore a city. Lisa Bowman. 14 may 2018.
Muenchen sightrunning (2019) Muenchen sightrunning – a sportif touristic city tour with personal guide in Munich
Sightrun.com (2019) Sight running
Runnincity.world (2019) Runnin’ City
Urbantrailseries (2019) KLM urban trail series


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: