PLATO’S ACADEMIE: HET TONEEL VAN VERHITTE GENTRIFICATION-DISCUSSIES

daphnebouman Avatar
Afbeelding 1: Lokale bewoners maken gebruik van het park bij Plato’s Academie (Bron: Eigen fotografie, 2019).

De Academia van Plato, gelegen in een buitenwijk van Athene, is het centrum van discussie omtrent toerisme en gentrification. Enerzijds willen ontwikkelaars de plek nieuw leven inblazen door de historische locatie meer aandacht te geven en te upgraden. Als gevolg hiervan zal de wijk meer bezoekers krijgen waardoor er meer verdient kan worden bij de lokale voorzieningen en de gemeente meer zal gaan investeren in de infrastructuur.

Anderzijds zijn lokale bewoners bang dat de wijk hierdoor meer toeristische voorzieningen zal krijgen die duurder zijn dan de huidige voorzieningen. Bovendien zou dit kunnen leiden tot verhoogde huren en veranderende identiteit van de wijk. Vragen zoals; in welke mate is het aantrekken van toeristen wenselijk? kwamen ter sprake.

Afbeelding 2: Indruk van de lokale woningen in de Atheense buitenwijk (Bron: Eigen fotografie, 2019).

Cultureel erfgoed kan een belangrijke rol spelen voor de identiteit van de buurt. Het is van belang dat de lokale waarden in acht worden genomen bij beslissingen over de ontwikkeling van de historische plek. Belangrijk is dat dat beleidsmedewerkers, archeologen, cultuurhistorici, ondernemers en lokale bewoners met elkaar in gesprek gaan. Perspectieven moeten onderling worden gedeeld om tot een uitgebalanceerd resultaat te komen.

Dit artikel is gebaseerd op een locatiebezoek aan Plato’s Academie tijdens de Capacity Building Days 2019 in Athene.

Voor het volledige artikel ga naar DEGEOGRAAF

Afbeelding 3: Het enige bord met historische informatie over de Academie van Plato in het park (Bron: Eigen fotografie, 2019).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: