DE HISTORISCHE LAGEN VAN HET GILDENKWARTIER

daphnebouman Avatar
Afbeelding 1: Het oude Gildenkwartier torent boven de nieuwe plint van Hoog Catharijne uit.

“Ooit wordt Hoog Catharijne nog eens een monument, een monument van de functionele architectuur.” (Historisch Nieuwsblad, 2003) aldus ingenieur A. Feddes, toenmalig directeur van projectontwikkelaar Empeo, die de bouw deed van Hoog Catharijne. Maar met de komst van het vernieuwde stationsgebied, verdwijnt een deel van het functionalistische erfgoed uit de jaren zeventig. Opvallend is dat ook een deel behouden blijft: Het Gildenkwartier. Het Gildenkwartier belooft een interessante mix te worden tussen de architectuur uit de jaren zeventig en het heden.

Afbeelding 2: Gildeveste 1984, met op de voorgrond tram137 naar Nieuwegein Stadscentrum . Bron: het Utrechts Archief

HISTORISCHE GELAAGDHEID

Door de jaren heen ontstaan verschillende lagen geschiedenis van de gebouwde omgeving, sommige zijn niet meer te zien, zoals De Utrecht, andere historische lagen zoals het zeventiger jaren Gildenkwartier, nog wel. De interessante eclectische mix van meerdere architectonische stijlen, behoud de karakteristieken van de plek zoals bedoeld in de jaren zeventig. De appartementen van de Gildeveste zullen na de voltooiing van de werkzaamheden, boven het vernieuwde Hoog Catharijne uittorenen als herinnering aan het functionalistische erfgoed uit de jaren zeventig.

U kunt hier meer over lezen op de website van de Nieuwe Utrechtse Krant

Afbeelding 3: Het originele hoekige Gildeveste in contrast met de nieuwe plint van Hoog Catharijne

BRONNEN

Akor (2018) Herontwikkeling Gildenkwartier (pdf)

Gemeente Utrecht (2017) Altijd zoekend naar de juiste naam. 50 jaar commissie straatnaamgeving in Utrecht. Door: Bettina van Santen.
https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/bouwen/Altijd-zoekend-naar-de-juiste-naam-Bettina-van-Santen-2.pdf

Het Utrechts Archief (1984) De sneltram naar Nieuwegein bij het Smakkelaarsveld te Utrecht; op de achtergrond de gebouwen van het kantoor- en winkelcentrum Hoog Catharijne.

Historisch Nieuwsblad (2003) Een problematisch bouwwerk. Hoog Catharijne als monument van de functionele architectuur. Door Martijn Blekendaal. Historisch Nieuwsblad 7/2003
https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6175/een-problematisch-bouwwerk.html

Smakkelaarspark (2020) Smakkelaarspark.nlGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: