OPINIE: KIJK BIJ GEBIEDSTRANSFORMATIE VERDER DAN DE FINANCIËLE WAARDEN

daphnebouman Avatar
Afbeelding 1: Hembrugterrein in Zaandam, 2018, eigen fotografie

Afgelopen week werd ik tot nadenken gezet door de volgende uitspraak van een gebiedsontwikkelaar: “Bij een te ontwikkelen terrein laten we eerst zeven à acht jaar die hipsters aan de gang gaan met hun industriële koffietentjes en kunstenaarsloodsen, dan zorgen zij voor het zogeheten placemaking. En na acht jaar kopen we de hele boel op en kunnen we er huizen gaan bouwen”. Deze opmerking werd gemaakt tijdens een lezing over samenwerkingsverbanden tussen gemeenten en private partijen bij gebiedstransformatie. De ontwikkelaar verwijst naar terreinen zoals het gebied van het Werkspoorkathedraal in Utrecht, de NDSM-werf en de Nieuwe Stad in Amersfoort.

Deze gedachtegang is vanuit puur financieel oogpunt misschien logisch. Maar kijkend naar wat het beste voor de stad is, dan hebben de plekken waar deze projectontwikkelaar op doelt juist meerwaarde voor de stad op het gebied van levendigheid, cultuur, innovatie en authenticiteit. Verlaten gebieden waar, vaak ten tijden van, en sinds de financiële crisis, lokale initiatieven zijn ontstaan, zijn heel waardevol voor een stad. De goedkope gronden zorgden er voor dat er ruimte ontstond voor het uitvoeren van goede ideeën. Kunstenaars, creatievelingen en ondernemers maakten en maken gretig gebruik van de leegstaande gebieden in de steden.

Gebiedsontwikkelaars zien de populariteit van deze plekken toenemen en willen massaal woningen en andere winstgevende bebouwing implementeren. De woningvoorraad is vandaag de dag natuurlijk schaars, maar is het dan echt de beste oplossing om deze te bouwen in deze gebieden waar horeca, creativiteit en ondernemerschap floreert. De creatieve terreinen zijn dé plekken die steden vandaag de dag spannend en aantrekkelijk maken.

Mijn boodschap aan gemeenten én aan marktpartijen is dan ook, laat je niet puur leiden door de financiële waarden in een gebied dat je van plan bent te ontwikkelen. Kijk naar de andere (culturele, historische, maatschappelijke) waarden die zijn ontstaan, dit betekent ook veel voor de stad. Breng de waarden van de transformatiegebieden voor de zittende ondernemers, omwonenden en gebruikers goed in kaart en vergeet ook hun plek in de stad niet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: