VAN REGENTENWONING TOT KUNSTENAARSHUIS

daphnebouman Avatar
Afbeelding 1. Nieuwegracht 205, eigen fotografie, 2020

Gelegen aan het einde van de Nieuwegracht, tegenover het Zocherpark, bevindt zich een mysterieus hoekhuis. De tekst op de gevelsteen boven de deur van het pand verwijst naar Maria van Pallaes en haar fundatie in de zeventiende eeuw. Nieuwegracht 205 is verbonden met de opvallende 12 woningen aan de Agnietenstraat waren armen zich konden huisvesten. Het pand op de hoek van de Agnietenstraat en de Nieuwegracht was bedoeld voor de regenten van de fundatie. Boven de schouw in de regentenwoning hoort een schilderij van Bloemaert te hangen. Dit schilderij, te zien in het Centraal Museum Utrecht geeft de liefdadigheid van Maria van Pallaes weer.

Afbeelding 2. De jaarlijkse voedseluitdeling aan de armen door Maria van Pallaes, door Hendrick Bloemaert, 1657, olieverf op doek. In bruikleen van Fundatie van Maria van Pallaes. Centraal Museum Utrecht.

Het regentenhuis stamt uit 1651 en heeft een rijke geschiedenis met een aantal opvallende bewoners. Zo kwam na de Tweede Wereldoorlog beeldhouwer Willen van Kuilenberg in de regentenwoning te wonen. Waarna kunstenaar en leerling van Van Kuilenberg Joop Hekman (1921-2013) het pand betrok. Hij restaureerde het monument. Tegenover Nieuwegracht 205 is het beeld Biru, de chowchow van Joop Hekman en zijn vrouw te vinden, als herinnering aan de Utrechtse kunstenaar. Momenteel is het huis in beheer van HOD Leegstandbeheer, door middel van tijdelijk gebruik wordt het monumentale pand beschermd.

Afbeelding 3. Gezicht op de Vrijwoningen van de Fundatie van Maria van Pallaes (Agnietenstraat) te Utrecht met rechts Nieuwegracht 205, refectiehuis van de Fundatie, 1929. Bron: fotograaf Zuiden, via Het Utrechts Archief.
Afbeelding 4. Biru van Han Hekman, met op de achtergrond Nieuwegracht 205, eigen fotografie, 2020

VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL GAAT U NAAR DE WEBSITE VAN DE NIEUWE UTRECHTSE KRANT


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: