ROSENDAAL AAN DE VECHT: DE VERDWENEN BUITENPLAATS AAN DE VECHTDIJK

daphnebouman Avatar
Afbeelding 1: De borstbeelden op de monumentale poort van het Vechtzoompark. Eigen fotografie

De Vechtdijk is een geliefde route om te wandelen, fietsen en te recreëren. Nu mensen massaal naar buiten gaan om een frisse neus te halen en wat beweging te krijgen, is het leuk om ons ook te verdiepen in de geschiedenis van de plekken die we passeren. Zo staat halverwege de Vechtdijk een mysterieuze poort die lijkt te moeten leiden naar een herenhuis. De enige zichtbare historische overblijfselen zijn de poort en een theehuis. Op deze plek is echter geen herenhuis te vinden, enkel de hoogbouw van Overvecht stijgt tussen het groen uit op de achtergrond. Hier stond eeuwenlang de buitenplaats Rosendaal aan de Vecht.

Afbeelding 2: De historische ingang van het Vechtzoompark, met op de achtergrond de theekoepel. Eigen fotografie

De zeventiende-eeuwse buitenplaats bestond uit een groot hoofdgebouw met twee tuinhuizen, een bijgebouw en een koepel. Stoopendaal schilderde het huis een aantal jaar na de bouw (afbeelding 3). Diverse voorname families hebben de buitenplaats bewoond. Het hoofdgebouw werd tussen 1823 en 1846 afgebroken. Enkel de noordelijke gevel, de theekoepel en het hek bleven staan.

Afbeelding 3: “Roosendaal: het huis van den Hr. Joseph/ Aredondo, te sien naer Ravensberg” door D. Stoopendaal, tussen 1718-1719. Het Utrechts Archief

STADSVERNIEUWING

Van de buitenplaats is vandaag de dag niets meer te zien. De gemeente Utrecht onteigende het huis in 1960 ten behoeve van de bouw van de naoorlogse wijk Overvecht. De wijk werd ruim opgezet; tussen de hoogbouw is veel groen te vinden waaronder parken en plantsoenen. De naoorlogse wijk werd gebouwd in het gedachtegoed ‘licht, lucht en ruimte’. Overvecht kenmerkt zich nog steeds door de grote groenstroken in de buurt. Het Vechtzoompark is een uitzondering op de overige parken in Overvecht vanwege de behoudzucht van een aantal historische gebouwen waaronder de theekoepel en de poort. Echter, de meeste oude hofsteden en schuren gingen tegen de vlakte, slechtst zes gebouwen werden geconserveerd.

Afbeelding 4: Zicht op Overvecht vanuit het Vechtzoompark. Eigen fotografie

VECHTZOOMPARK

Door het behoud van een aantal historische elementen werd het Vechtzoompark een overgang van het moderne stadslandschap naar het historische landschap dat werd gevormd door de aanwezigheid van de Vecht. In het park was ruimte gepland voor activiteiten voor ontspanning en ontplooiing van de jeugd in Overvecht. Een breed aanbod aan faciliteiten werd aangeboden: van zandbakken tot picknickbanken en een vrijetijdscentrum.

Deze groenvoorziening van de moderne wijk biedt tegenwoordig nog steeds ruimte voor ontspanning: er zijn wandelpaden, een beukenbos en een kruidentuin. De theekoepel en het monumentale hek met de borstbeelden verraden het verleden van deze historische plek. Ten slotte leeft de naam Rosendaal voort in het nabijgelegen verpleeghuis ‘Careyn Rosendael’ aan de Indusdreef in Overvecht.

VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL GAAT U NAAR DE WEBSITE VAN DE NIEUWE UTRECHTSE KRANT

Afbeelding 5: De poort van het Vechtzoompark met de woorden ‘Rosen’ en ‘Daal’. Eigen fotografie

BRONNEN

Buitenplaatsen in Nederland (2020) Utrecht, Roosendaal. https://www.buitenplaatseninnederland.nl/utrecht-roosendaal.html

Coenen, E. (2019) Buitenplaats Roosendaal/ Rosendaal/ Rozendaal, Utrecht. 23 februari 2019.
http://inhoopvannavolging.nl/buitenplaats-roosendaal-rosendaal-rozendael-te-utrecht

Erfgoed Utrecht (2006) Cultuurhistorisch onderzoek en ruimtelijke analyse, Utrecht NaOorlogse Wijken: Overvecht. UtrechtNOW, Steenhuis stedenbouw/landschap, Urban Fabric.
https://erfgoed.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/zz-erfgoed/publicaties/10_Overvecht_scherm_1_.pdf

Online Museum De Bilt (2020) Ooit Achttienhoven, de buitenplaats Roosendaal. https://onlinemuseumdebilt.nl/ooit-achttienhoven-de-buitenplaats-roosendaal/

Utrechtse Buitenplaatsen (2020) Roosendaal, Vechtdijk 150, Utrecht. http://www.utrechtsebuitenplaatsen.nl/buitenplaats/roosendaal


3 reacties

 1. Marion Alers

  Hoi Daphne,

  Leuk artikel. Zo zat ik vorig jaar op de fietsboot ook te denken bij het zien van het gebouw Nyenrode aan het verleden langs de Vecht. Ook die theekoepels, die er staan. Mooie historie.

  Groetjes, Marion

  Like

 2. Truus van Otterloo

  In 1965 was de theekoepel onderdeel van een boerderij van de fam. De Groot. Wanneer die boerderij is gebouwd of afgebroken weet ik niet. Wel dat er destijds stapelbedden stonden: de theekoepel was in gebruik als slaapkamer! De zuilen van de inrijpoort waren toen nog ingepakt in hout. Ter bescherming tegen beschadiging en verder verval. Ik weet dit omdat mijn vriendinnetje hier woonde en ik er regelmatig kwam.

  Like

  1. daphnebouman

   Hoi Truus, wat interessant om te lezen! Heel leuk dat u uw verhaal deelt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: