
De Vechtdijk is een geliefde route om te wandelen, fietsen en te recreëren. Nu mensen massaal naar buiten gaan om een frisse neus te halen en wat beweging te krijgen, is het leuk om ons ook te verdiepen in de geschiedenis van de plekken die we passeren. Zo staat halverwege de Vechtdijk een mysterieuze poort die lijkt te moeten leiden naar een herenhuis. De enige zichtbare historische overblijfselen zijn de poort en een theehuis. Op deze plek is echter geen herenhuis te vinden, enkel de hoogbouw van Overvecht stijgt tussen het groen uit op de achtergrond. Hier stond eeuwenlang de buitenplaats Rosendaal aan de Vecht.

De zeventiende-eeuwse buitenplaats bestond uit een groot hoofdgebouw met twee tuinhuizen, een bijgebouw en een koepel. Stoopendaal schilderde het huis een aantal jaar na de bouw (afbeelding 3). Diverse voorname families hebben de buitenplaats bewoond. Het hoofdgebouw werd tussen 1823 en 1846 afgebroken. Enkel de noordelijke gevel, de theekoepel en het hek bleven staan.

STADSVERNIEUWING
Van de buitenplaats is vandaag de dag niets meer te zien. De gemeente Utrecht onteigende het huis in 1960 ten behoeve van de bouw van de naoorlogse wijk Overvecht. De wijk werd ruim opgezet; tussen de hoogbouw is veel groen te vinden waaronder parken en plantsoenen. De naoorlogse wijk werd gebouwd in het gedachtegoed ‘licht, lucht en ruimte’. Overvecht kenmerkt zich nog steeds door de grote groenstroken in de buurt. Het Vechtzoompark is een uitzondering op de overige parken in Overvecht vanwege de behoudzucht van een aantal historische gebouwen waaronder de theekoepel en de poort. Echter, de meeste oude hofsteden en schuren gingen tegen de vlakte, slechtst zes gebouwen werden geconserveerd.

VECHTZOOMPARK
Door het behoud van een aantal historische elementen werd het Vechtzoompark een overgang van het moderne stadslandschap naar het historische landschap dat werd gevormd door de aanwezigheid van de Vecht. In het park was ruimte gepland voor activiteiten voor ontspanning en ontplooiing van de jeugd in Overvecht. Een breed aanbod aan faciliteiten werd aangeboden: van zandbakken tot picknickbanken en een vrijetijdscentrum.
Deze groenvoorziening van de moderne wijk biedt tegenwoordig nog steeds ruimte voor ontspanning: er zijn wandelpaden, een beukenbos en een kruidentuin. De theekoepel en het monumentale hek met de borstbeelden verraden het verleden van deze historische plek. Ten slotte leeft de naam Rosendaal voort in het nabijgelegen verpleeghuis ‘Careyn Rosendael’ aan de Indusdreef in Overvecht.
VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL GAAT U NAAR DE WEBSITE VAN DE NIEUWE UTRECHTSE KRANT

BRONNEN
Buitenplaatsen in Nederland (2020) Utrecht, Roosendaal. https://www.buitenplaatseninnederland.nl/utrecht-roosendaal.html
Coenen, E. (2019) Buitenplaats Roosendaal/ Rosendaal/ Rozendaal, Utrecht. 23 februari 2019.
http://inhoopvannavolging.nl/buitenplaats-roosendaal-rosendaal-rozendael-te-utrecht
Erfgoed Utrecht (2006) Cultuurhistorisch onderzoek en ruimtelijke analyse, Utrecht NaOorlogse Wijken: Overvecht. UtrechtNOW, Steenhuis stedenbouw/landschap, Urban Fabric.
https://erfgoed.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/zz-erfgoed/publicaties/10_Overvecht_scherm_1_.pdf
Online Museum De Bilt (2020) Ooit Achttienhoven, de buitenplaats Roosendaal. https://onlinemuseumdebilt.nl/ooit-achttienhoven-de-buitenplaats-roosendaal/
Utrechtse Buitenplaatsen (2020) Roosendaal, Vechtdijk 150, Utrecht. http://www.utrechtsebuitenplaatsen.nl/buitenplaats/roosendaal
Geef een reactie