De Vaaltbrug blinkt uit in zijn eenvoudigheid. Het is een plek waar je overheen loopt of rijdt zonder dat de geschiedenis ervan direct zichtbaar is. De wit-groene kleur, het grote contragewicht en de strakke lijnen van de brug geven het karakter. De Vaaltbrug is de verbinding tussen De Biltsche Grift, de Wittevrouwensingel en de Weerdsingel Oostzijde. De Vaaltbrug is pas sinds een aantal decennia een ophaalbrug, in eerste instantie was het een draaibrug. De naam van de brug verwijst naar de Vaalt, het nabijgelegen terrein waar tot in 1969 de afvalverwerking plaats vond.

DE VAALT
Tot rond 1970 bevond zich op de huidige plek van het Griftpark de gasfabriek en het Vaaltterrein. Hier werd het huisafval van de Utrechters verzamelt. De vuilnisophaal kon per boot, via de Biltsche Grift, naar het terrein worden gebracht. Door de aanwezigheid van de nieuwe woningen en de nabijgelegen gasfabriek werd besloten een brug aan te leggen over de Biltsche Grift, zodat zowel het vervoer over water als over de weg kon worden voorzien. Nog voordat de Vaaltbrug afgebouwd was in 1906, werd de eerste elektrisch tram geïntroduceerd.

VAN DRAAIBRUG NAAR OPHAALBRUG
Zoals op de foto hierboven te zien is, was de Vaaltbrug in eerste instantie een draaibrug. In 1960 werd de draaibrug vervangen door een ophaalbrug. Het draaimechanisme neemt veel ruimte in beslag voor de vaarroute van boten. Met een ophaalbrug kunnen ook bredere schepen het vaaltterrein bereiken. In 1991 werd de brug weer vernieuwd . De aanvoer van de onderdelen ging via het water. Het voordeel van de nieuwe ophaalbrug in dat deze elektrisch aangestuurd wordt.

Tegenwoordig wordt de brug vooral gebruikt voor kanoërs, bootjes en supp’ers om van de singel richting het Griftpark te kunnen varen. De meeste lage boten kunnen gewoon onder de brug door. En sinds de Biltsche Grift niet meer gebruikt hoeft te worden voor grote industriële schepen gaat de Vaaltbrug niet meer zo vaak open.
VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL GAAT U NAAR DE WEBSITE VAN DE NIEUWE UTRECHTSE KRANT

BRONNEN
En toen nu (2020) Stadsuitbreidingen. Canon van Nederland https://www.entoen.nu/nl/utrecht/stad/de-singels/verdieping/stadsuitbreidingen
Herder, H. de & Kolkman, J. (2000) De Utrechtse gasfabriek. In: Op de rails, 2000 10
Stoompagina (2020) Gemeentelijke tram Utrecht. https://www.stoompagina.nl/trampagina/gemeentelijke-tram-utrecht
USINE (2016) Weerdsingel en de eerste vuilnisophaal – het Vaaltterrein te Utrecht http://www.usine-utrecht.nl/eerste-vuilnisophaal-vaaltterrein/
Geef een reactie