HET VAKANTIEHUIS

daphnebouman Avatar

Iedere zomer gaan massa’s mensen op weg naar vakantiebestemmingen. Vakantiehuizen hebben iets bijzonders, het leven wordt tijdelijk anders ingericht dan in een ‘gewoon’ huis. Het dagelijks leven ziet er tijdelijk anders uit. Het leven speelt zich meer buiten af, we eten bijvoorbeeld diners op een balkonnetje in plaats van aan de eettafel. Vakantiehuizen lijken meer in trek te zijn vanwege de beperkingen van de coronacrisis. Aan de hand van voorbeelden in Italië en Zweden bekijken we het fenomeen vakantiehuizen, met een historisch en een recent perspectief.

Afbeelding 1: vakantievilla in Bonassola. Fotografie: Daphne Bouman, 2021

Wat is er speciaal aan een vakantiehuis? Een vakantiehuis helpt bij het ontsnappen aan de dagelijkse verplichtingen. Men komt er meer tot rust. In een vakantiehuis ben je vaak langer dan twee weken. Dat de omgeving als een tweede thuis voelt, neemt het (gehaaste) gevoel weg om veel te zien van de omgeving. Hierin kunnen andere landen veel leren van de Zweedse gewoonte om een zomerhuis te hebben. Het dagelijks leven wordt langzamer ingericht in een vakantiehuis, natuur speelt vaak een grote rol. Tot slot zijn er natuurlijk recente ontwikkelingen van invloed op de huidige populariteit van vakantiehuizen.

Vakantieparadijsje Bonassola 

De Italiaanse riviera staat bekend als vakantiebestemming. Al sinds de jaren zestig is dit een populaire bestemming onder toeristen en de Italianen zelf.  De elitaire klasse werd geïnteresseerd in het hebben van een tweede huis waar zij konden genieten van een ontspannen zomerperiode. Het was ook de tijd dat Autostrade del Sole werd aangelegd, de route naar het zuiden, hierdoor werd het makkelijker om op een zonnige bestemming te komen.  De dorpen aan de riviera zijn de perfecte plek voor ontspanning met zon, zee, strand en een groot aanbod aan horeca. 

Afgesloten van de drukte van de terrassen, hotels en bars staat op een hoge rots bij Bonassola een mysterieuze moderne vakantievilla: Observatorio Nautico di Bonassola. De architect van de woning, Gustavo Latis, was een van de protagonisten van zijn tijd in de regio rondom Milaan. Hij wist perfect de ontwikkelingen in de techniek te vertalen naar experimenteel materiaalgebruik en design van zijn ontwerpen. De vakantiehuizen hebben meer openheid en verbondenheid met de buitenwereld dan de traditionele Italiaanse huizen. Het uitzicht speelt een grote rol in het ontwerp. Dit geldt ook voor de Observatorio Nautico di Bonassola.  Een toonaangevend modern vakantiehuis, ontworpen voor de Italiaanse elite uit Milaan met uitzicht over de baai van Bonassola. De ronde vormen, witte muren en vele ramen en terrassen creëren een perfect onderkomen voor een ontspannen zomer aan zee.

Afbeelding 2: BONASSOLA Villa Pozzani La Spezia vecchia cartolina. Bron: Ebay.

Het Zweedse Hemester

Wanneer het over vakantiehuizen gaat, dan kan de Scandinavische traditie van een zomerhuisje in de natuur, niet worden overgeslagen. De Scandinavische landen zijn koploper in het hebben van een tweede huis, in de bossen of op een van de duizenden eilanden. 20% van de Zweden hebben een eigen vakantiewoning, en 50% heeft de mogelijkheid om er een te gebruiken via vrienden of familie. De Zweden hebben zelfs een woord voor het spenderen van de zomervakantie in een vakantiehuis: ‘hemester’, hem= thuis, semester= vakantie.

In de Scandinavische landen zijn veel vakantiehuizen al generaties lang in de familie. De vakantiewoning is echt een tweede thuis voor de familie, een plek om te rusten en jezelf met familie terug te trekken van de reuring van de stad. De vakantiehuizen zijn vaak simpele huizen, soms zelfs nog met een buitentoilet. De zomerhuizen kunnen zo primitief zijn, dat ze in de winter niet bruikbaar zijn. Terug in de natuur laad je weer helemaal op, en daarvoor hoef je niet over de grens, de Zweden genieten graag van hun zomerse dagen in eigen land. In de vakantiehuizen kunnen de Zweden genieten van de lange zomerse dagen, voordat de lange donkere winter begint. Brengen de Zweden langzaam deze trend ook over naar de andere delen van Europa?

Afbeelding 3: Zomerhuisjes in Scandinavie. Fotografie: Daphne Bouman

Vakantiehuizen in trek 

Tot slot heeft de recente Covid-crisis invloed op de populariteit van vakantiehuizen. Enerzijds werden mensen beperkt om tussen landen te reizen. Anderzijds, is een vakantiehuis een veilig en vast honk. Daarbij komt dat tegenwoordig het werken op afstand steeds gemakkelijker is. De kantoormensen zijn steeds meer footloose geworden. Dus waarom niet werken vanuit een woning waar je buiten werktijd het gevoel hebt dat je op vakantie bent. Het kan mij voorstellen dat veel mensen door deze twee redenen toch zijn gaan nadenken over een vakantiehuis, zowel in het binnenland als in het buitenland. 

En dat klopt, op verschillende nieuwssites is te lezen dat de verkoop van zomer- en vakantiehuizen is gestegen in 2020-2021. BBC stelt dat in Zweden tussen de 15 en 25 procent meer vakantiehuizen verkocht zijn dan de jaren daarvoor. CNN herkent deze cijfers. De nieuwswebsite stelt dat een duidelijke groei te zien is in het aantal verkochte vakantiehuizen ten opzichte van voorgaande jaren, in de Verenigde Staten. Ook in Frankrijk reporteren nieuwssites dat de verkoop van vakantiehuizen, en met name in de dorpen, enorm is gestegen vanwege de pandemie, en de Brexit.

Afbeelding 4: Vakantiehuizen aan het water in Scandinavie. Fotografie: Daphne Bouman

De scheiding tussen het dagelijks leven thuis en op vakantie lijkt hierdoor te vervagen. De manier van wonen in de vakantiehuizen zal veranderen. Een vakantiehuis  waar je ook werkt heeft een werkkamer nodig en een goede internetverbinding. Tegelijkertijd, kan het zijn dat een tegenstroming opkomt waarbij afgelegen woningen zonder internetfaciliteiten populair zijn, vergelijkbaar met de woningen in de Zweedse bossen. Een vakantiehuis zal niet langer hetzelfde zijn zoals het huis in Bonassola uit de jaren zestig. Er zullen grotere verschillen ontstaan in het type vakantiehuis voor verschillende gelegenheden, waarbij de vakantieganger bewust een keuze maakt voor het type woning.

Bronnen

Domus (2020) The 1960s Italian summer houses from Domus archive
https://www.domusweb.it/en/architecture/2020/07/14/the-1960s-holiday-homes-from-the-domus-archive.html

Magazine l’ architetto archiworld (2016) Il segno dei Latis
http://magazine.larchitettoarchiworld.awn.it/magazine/settembre-2016/gli-argomenti/attualita/il-segno-dei-latis.html

Sweden (2021) Swedish summer houses
https://sweden.se/life/people/swedish-summer-houses

BCC (2020) The Swedish staycation obsession
https://www.bbc.com/worklife/article/20200813-the-swedish-staycation-obsession

Connexion France (2021) Brexit and Covid is the silver lining from home sales in France giving the market a lift
https://www.connexionfrance.com/French-news/Brexit-and-Covid-is-the-silver-lining-for-home-sales-in-France-giving-the-market-a-lift
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: