
kenmerkende gebouwen van Banne Zuid.
Bron: Daphne Bouman, 2021
Het gebouwde erfgoed van Amsterdam Noord staat niet bij iedereen op het netvlies. Toch biedt het stadsdeel een grote variatie aan interessante gebouwen en verhalen. In mijn woonwijk Banne Zuid zijn ook veel verschillende boeiende panden te vinden. Dit is een korte wandeling langs een grote variatie aan gebouwen uit verschillende periodes. De wandelroute laat zien wat een diversiteit de historische architectuur van Banne Zuid te bieden heeft.
Wanneer je Banne Zuid benadert vanaf het centrum van Amsterdam, kan je via de Buiksloterdijk richting de wijk fietsen. De Buiksloterdijk heeft een interessante geschiedenis op zich; ooit woonden hier de kapiteins van de rederij. Aan de Noordhollandschkanaaldijk bevindt zich de Krijtmolen d’Admiraal. Dit is een monumentale krijtmolen uit 1792. Het Rijksmonument is de laatst overgebleven tras- en krijtmolen van Nederland. De afgelopen jaren is de molen gerestaureerd. Voor een bezoek aan de molen, kan er contact opgenomen worden met de molenaar.

Een ander hoogtepunt aan de dijk is de IJdoornlaanbrug. De ophaalbrug is sinds 1983 in gebruik en verbindt het oosten en het westen van Amsterdam Noord. We vervolgen de route langs vele woongebouwen richting de Statenjachtstraat. Halverwege staan twee opvallende gebouwen: de knalrode basisschool Dalton IKC Zeven Zeeën en het voormalige apothekershuisje. De basisschool is ontworpen door Moke Architecten.
De oude apotheek

Op de hoek van het Parlevinkerpad en de Statenjachtstraat staat een klein pand. Op het moment van schrijven wordt het pand gebruikt door Kaosz, een bedrijfje dat tweedehands meubelen verkoopt. Het gebouwtje is opgeknapt en heeft een frisse witte gevel gekregen. Hiervoor heeft het pand gediend als apotheek en als pizzeria. Toen er asbest werd aangetroffen in het pand, kwam het leeg te staan. Krakers probeerde het ontruimde pand te bezetten, dat werd echter tegengehouden. Het apothekershuis zal gesloopt en vervangen worden. Op dit moment worden plannen ontworpen voor een gebouw met 80 woningen en een cafe op de begane grond.
De Ark van Noord

We vervolgen de Statenjachtstraat en steken de Banne Buikslootlaan over. Daar staat het imposante kerkgebouw De Ark uit 1967. De Ark is ter vervanging van de Immanuelkerk of Buikslootkerk gebouwd. De Ark is vandaag de dag nog actief in gebruik door de Protestantse Kerk gemeente Amsterdam. De kerk biedt ook plek voor diverse activiteiten en is een uitgifte plek voor de voedselbank. Het orgel in de kerk is gebouwd door Hermanus ter Hart in 1860 voor de Christelijk Gereformeerde kerk in Amsterdam aan de Keizersgracht. Het orgel werd eerst in de Haarlemmerpoortkerk geplaatst, maar na sluiting van de kerk werd het overgebracht naar De Ark. De Ark heeft een architectuur van bakstenen en duidelijke lijnen en grote raampartijen, passend in de bouwstijl van de jaren zestig.
Unieke herbestemming van een gemaal

Fotografie: Daphne Bouman, 2021
De route wordt vervolgd richting het Zijkanaal I. Midden in de groene omgeving staat het voormalige gemaal aan de Landsmeerdijk in Amsterdam-Noord. Het gemaal is herbestemd tot concertlocatie en werkplek voor ondernemers uit de creatieve industrie. Het gebouw biedt een podium voor klassieke muziek en kan worden gebruikt door buurtbewoners voor kleine activiteiten
Het gemaal uit 1875 was buiten functie sinds eind jaren tachtig. De beheerder gebruikte het gebouw enkel nog voor opslag. Naast het concertgemaal is toentertijd een nieuw modernere pomp geplaatst. Deze is rechts van het gemaal te zien.

Aan de overkant van het water staat het laatste opvallende gebouw van de wandelroute door Banne Zuid: Het Paard van Noord. Deze hijskraan is in 2018 dankzij een bewonersinitiatief opgetogen. De kraan is zowel een ontmoetingsplaats voor omwonenden als een herkenningspunt en symbool voor de omgeving. De kraan staat symbool voor de opbouw en bedrijvigheid in Amsterdam Noord.
Via het Buiksloterbreekpad kunt u weer terug op de Buiksloterdijk komen waar de looproute begon.
Wandelen is een leuke en gezonde manier om de stad en je wijk beter te ontdekken. Deze route laat zien dat iedere wijk of buurt iets verrassends te bieden kan hebben en dat je door middel van een wandeling de omgeving op een andere manier ervaart dan wanneer je erdoor heen fiets of rijdt.
BRONNEN
Amsterdam (2021) Nieuwbouw Statenjachtstraat 598
https://www.amsterdam.nl/projecten/banne-zuid-vernieuwing-verbetering/deelprojecten/nieuwbouw-statenjachtstraat-598/
Gereformeerde kerken (2020) De gereformeerde kerk te Buiksloot
https://gereformeerdekerken.info/2020/07/23/de-gereformeerde-kerk-te-buiksloot-2/
Het Parool (2014) Oud gemaal Kadoelen krijgt nieuw leven als werkplek en muziekruimte. 13 januari 2014. https://www.parool.nl/nieuws/oud-gemaal-kadoelen-krijgt-nieuw-leven-als-werkplek-en-muziekruimte~be3f4d43/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free
Molenzaal d’Admiraliteit (2021) Homepage
http://www.molenzaalkrijtmolen.nl/
Moke Architecten (2021) IKC Zeven Zeeën
https://www.mokearchitecten.nl/portfolio/ikc-zeven-zeeen/
Rodi (2020) Nieuwe plannen voor voormalige apotheek. 1 juli 2020
https://www.rodi.nl/regio/amsterdam-noord/179640/nieuwe-plannen-voor-voormalige-apotheek-
Stadsarchief Amsterdam (2021) Kerk ‘De Ark’ met trottoir. 1992.
https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/7ac4d6e7-3089-65e6-0bab-997d5735c287/media/14112a5b-97ed-e69a-86ee-293e63f3d6ae?mode=detail&view=horizontal&q=aakstraat&rows=1&page=12
Geef een reactie