IL DOLCE FAR NIENTE A NAPOLI

daphnebouman Avatar

DE KUNST VAN HET NIETSDOEN IN NAPELS

Afbeelding 1: De haven van Procida. Fotografie: Daphne Bouman, 2022

De havenstad Napels is vanuit vele opzichten een bezoekje waard. Je waant je midden in het leven van de Italianen. Overal zie je bewoners elkaar vrolijk gedag zeggen en een praatje houden. Napels is één grote woonkamer. De kleine chaotische straatjes, vele monumentale kerken en het heerlijke eten zijn kenmerkend voor de stad. In Napels gaat de tijd langzamer, de locals lopen rustig en genieten van het eten en elkaars gezelligheid, dus neem de tijd en slenter door de straten en dompel je onder in la bella vita.

Afbeelding 2: Sfogliatella’s e caffè. Fotografie: Daphne Bouman, 2022

Havenstad en theatrale overdaad

In het Centro storico kan je zonder plan op pad gaan en je zult perplex staan van de historische rijkheid van de stad. Laat je meeslepen in de ongeplande stad. Sla straatjes in waar je normaal voorbij zou lopen en je komt de meest fantastische renaissance panden tegen. Kijk naar binnen in de binnenplaatsen en je wordt verrast door de sierlijke en indrukwekkende details. Stap een willekeurige kerk binnen en je wordt overvloeid door de religieuze rijkdommen. De gouden details, de fresco’s en de schilderijen nemen je mee terug in de tijd waar extravangtie en overdaad geen probleem was. 

Nog niet genoeg onder de indruk? Loop naar de buurt gebied rondom het Castel Nuevo. Breng een bezoek je aan het Palazzo Reale. Niet alleen het interieur, ook het gebouw zelf is indrukwekkend. Het trappenhuis en de hal zijn de echte showstoppers. Het stoere en klassieke marmer gecombineerd met de industriële ramen creëren een sprookjesachtige uitstraling. Om de hoek van het paleis bevindt zich het  barokke theater Teatro di San Carlo en de negentiende eeuwse galerij Galleria Umberto I, beide zijn echte iconen van de architectuur van Napels

Afbeelding 3-4-5: Quartieri Spagnoli – Palazzo San Felice – Aperitivo Aperol Spritz. Fotografie: Daphne Bouman, 2022

Pizza, pasta en panna cota

Naast architectuur en cultuur biedt Napels een overvloed aan heerlijke restaurants en cafés. Veel restaurants hebben enkel binnen plek om te dineren, maar op de pleintjes zijn ook cafés en barretjes met een terras te vinden voor een koffietje met een dolce in de ochtend en een aperitivo in de namiddag. Doordat de stad bestaat uit kleine straatjes zijn de terrasjes langs de straat een grote improvisatieshow. Soms bestaat een cafe uit enkel twee tafeltjes en een andere keer hoort een terras bij een restaurant verder op in de straat. 

Tips voor mangia e cultura:

 • Gran Caffè Neapolis: een heerlijke plek op het plein Piazza San Domenico Maggiore. Hier kan je onder het genot van een koffie met een Sfogliatella (knapperig bladerdeeg gevuld met verse ricottaroom!) zien hoe de stad langzaam ontwaakt.
 • Pizzeria op een rooftop: Palazzo Petrucci Pizzeria op hetzelfde plein als het café hierboven: deze pizzeria is iets duurder dan de gemiddelde pizzeria in de stad, maar wanneer je een plekje weet te bemachtigen op de rooftop, kan je genieten van het mooie plein en heb je uitzicht op de obelisk.
 • Let op de muurschilderingen die door de hele stad te vinden zijn. Het zijn vaak coole grafische platen, soms minder dan een meter groot. 
 • Bezoek de universiteit bij het Dipartimento di Scienze Politieke (Politeke wetenschappen), de architectuur van deze gebouwen is heel bijzonder. Je loopt binnen bij de tuin Giardino di San Marcellino, wanneer je een stuk doorloopt blijk je op het dak te staan van de universiteit. Het hoogteverschil op deze plek is lastig uit te leggen, maar erg leuk om te zien hoe ze hier stedenbouwkundig mee zijn omgegaan.
 • Restaurant Signora Bettola: ben je op zoek naar een typisch Napoleaans restaurant, dan is een bezoekje aan dit authentieke restaurant net buiten het centrum het zeker waard! De gerechten worden gemaakt met heerlijke ingrediënten. Onze favoriet waren de Spaghetti Alla Nerano (spaghetti met courgette) en natuurlijk de tiramisu!
 • Bezoek het theater Teatro di San Carlo: probeer een kaartje te bemachtigen voor een voorstelling in het Teotri di San Carlo en waan je in het culturele leven van de muzikale Italianen.  Wij bezochten een indrukwekkende pianovoorstelling. Het interieur van het theater aangevuld met de prachtige pianomuziek waarbij de pianists handen als een octopus over de toetsen gleden, maakte het een sprookjesachtige ervaring.
 • Bezoek het moderne kunst museum ‘Donnaregina Museum of Contemporary Art’ en maak kennis met de kunstenaars uit de huidige tijd.
 • Libreria bar: boeken plus cocktails zijn natuurlijk een perfecte combinatie. In deze bar krijg je een boekwerk van een menu aan verschillende cocktails (en betaalbaar) en zit je in een decor van boeken. Op zo’n plek komen natuurlijk ook alleen maar leuke mensen.

Afbeelding 6-7-8-9: Barokke Kathedraal – schattige straatjes met een groene kapel voor Maria- de trappengang van Palazzo Reale – Moderne Kunst Museum. Fotografie: Daphne Bouman, 2022

Piccolo appartementen en hoge nauwe straten

Verlaat het oude centrum en verdwaal in de straatjes van Rione Sanità en Quartieri Spagnoli. Beide wijkjes liggen net buiten het toeristische centrum. In Rione Sanità kijk je je ogen uit, het is erg druk met scooters, auto’s, marktjes en kleine cafés. Hier waan je je in het dagelijks leven van de Napolitanen. Doe een drankje bij de gezellige wijnbar Antica Cantina Sepe en geniet van deze typisch Napelese straat. Het Palazzo dello Spagnolo is een indrukwekkend palazzo met kenmerkende trappen en fantastische decoratieve details. Wanneer je dieper het wijkje in gaat kom je langs Palazzo San Felice, een vergelijkbare trappenstructuur in meer ingetogen kleuren dat in de achttiende eeuw als adelijk palazzo is gebouwd. Tegenwoordig zijn beide gebouwen private appartementen.

Scooters, wapperende was en Maradonna

De scooters crossen om je heen in de vele smalle straatjes van de rastervormige wijk Quartier Spagnolia. De wijk is een typisch Italiaanse chaos waar je je onderdompelt in het dagelijkse leven van de Napolezen. De was hangt te drogen onder ieder raam, onbeschaamd hangen mensen hun witte onderbroeken aan de waslijn. Ondanks de nauwe straten, krijgen de bewoners het voor elkaar om zich op scooters en in auto’s voort te bewegen. Om door te kunnen rijden over de vele kruispunten in de buurt, hebben ze een handige manier ontwikkeld: een simpele duw op de claxon op iedere hoek doet de truc. De helft van de straatjes wordt gebruikt als parkeerplaats voor scooters en auto’s, overige parkeerplaatsen worden ingenomen door nog meer wasrekken. Om makkelijk spullen van boven naar beneden te krijgen worden mandjes aan een touw gebonden en naar beneden en naar boven getakeld vanaf de balkons.

De voetballer Maradonna is in Quartieri Spagnolia een heilige. Hij heeft zelfs een eigen plein ter ere van hem gekregen. Tegelijkertijd is deze buurt een beruchte wijk, vroeger was er veel armoede en criminaliteit. Het is nog steeds een volksbuurt, maar inmiddels ook ontdekt door toeristen. Klim wat trappen verder omhoog en je geniet van het uitzicht over de stad. Wanneer het niet te warm is en je sportief bent aangelegd, neem dan de trappen verder omhoog en bezoek het Middeleeuwse Castel Sant’Elmo. Vanaf dit veertiende eeuwse fort heb je een van de beste uitzichten over de stad.

Afbeelding 10-11-12-13: Palazzo dello Spagnolo – markt in Rione Sanità – Maradonna in Quartieri Spagnoli. Fotografie: Daphne Bouman, 2022

Mediterrane schoonheid

Even de drukte ontvluchten? Pak de ferry naar het idyllische Procida! Voor de kust van Napels liggen drie eilanden waar de ferry naar toe gaat; Capri, Ischia en Procida. Capri is een klein eilandje dat bekend staat om de luxe restaurants en hotels, maar ook om de mooie zwemplekken. Ischia is een groter en groener eiland. Procida is het kleinste eiland. Het eiland is perfect om op rond te wandelen, de kleurrijke dorpjes liggen op loopafstand van elkaar.

Palazzo d’Avalos is een bijzonder museum op de top van de heuvel van Procida. De enorme zalen van het oude paleis zijn ingericht met spooky museumstukken die verwijzen naar de tijd dat het paleis diende als gevangenis. Loop ook door de groene tuinen rond de gevangenismuur. Vanaf hier heb je geweldig uitzicht over de middellandse zee (hetzelfde uitzicht waarmee de gevangenen hun vrijheid moesten inleveren).

Tipzzz voor Procida:

 • Neem vroeg op de dag de ferry naar Procida om de hele dag te genieten van het eiland. Zoek een plekje op het dek van het schip om zo te kunnen genieten van het uitzicht. Een groot deel van de route gaat langs buitenwijken en buurdorpjes van Napels op het vaste land. Bovendien is het een heel mooi aanzicht op het dorpje waar de ferry aanmeert. 
 • Palazzo d’Avalos: het verlaten paleis en gevangenis zijn de perfecte plek voor urbexers. Het mooie vervallen gebouw neemt je terug in de tijd. Je kan de muur erom heen gratis bezoeken, om ook de zalen en het museum te zien wordt er een kleine entree fee gevraagd.
 • Bar Ristorante Graziella: aan de andere kant van het eiland dan waar de ferry aan komt, bevindt zich de Via Marina di Corricella. Deze boulevard zit vol met restaurantjes en vissersbootjes. Een chill restaurantje (met een goede vegetarische schotel om te delen) is Bar Ristorante Graziella.
 • Spaggia Chiai: tien minuutjes van de Via Marina di Corricella vindt je een verstopt strandje om even heerlijk af te koelen in de zee.

Afbeelding 14 tot en met 19: Procida. Fotografie: Daphne Bouman, 2022

Napels is een unieke stad met enorme schoonheid en rauwe randjes. De bekende uitspraak van Goethe “Napels zien en dan sterven” is een teken van hoeveel voldoening een bezoekje aan Napels kan brengen. De stad en de eilanden hebben oneindig veel moois te bieden. Laat je meeslepen door de rauwe stad en ontdek de verborgen schatten die Napels te bieden heeft.

Afbeelding 20: Ciao Napoli!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: